Igår var det 1:a dagen då jag & Jonas testar att brygga en öl med lite ”hemliga” ingredienser. Det blir en black IPA
Stegen att brygga öl är: Mäska, laka, koka, kyla, jäsa och det gjorde vi klart igår, det jäser på bra enligt rapport från bryggmästare Lindqvist.
Nästa helg så är det dags för torrhumling och i med 2 ingredienser som även var med i koket dom sista 10 minuterna tillsammans med humle.
Sen får det jäsa och ”gotta till sig” i ca 7-10 dagar till innan det är dags att tappa på det flaskor, vilket vi kommer att göra med ca hälften. Resten kommer vi att tappa upp på corneliusfat och kolsyra i det.
När man tappar på flaska har man i lite socker, då startar en 2:a jäsning som bildar kolsyra och det tar ca 2 veckor.
Ser fram emot provsmakningen av denna ganska bisarra öl, kan bli en flipp men även en total flopp, återkommer med rapport om fortskridandet.
Namnet Vötugl-IPA kommer från min Pappa Ingemar som gick bort 2006 så den är en liten hyllning till han.
När man var liten och frågade Pappa ”vad är det där för fågel” – Han hade dålig koll på olika fågelarter så svaret blev oftast
– Det där är en vötuglipa
Jari 9 april, 2017
Spännande?